Kelebihan Madu SebelumTidur

7 Kelebihan Makan Madu Setiap Hari Sebelum Tidur

Ramai orang tahu akan kebaikan mengamalkan memakan madu. Mungkin, masih ada yang masih belum tahu akan kebaikkan memakannya. Khusunya di waku sebelum tidur yang sebenarnya banyak manfaat yang kita boleh perolehi.

Berikut 7 kebaikan makan madu sebelum tidur:

  1. Membantu untuk memberikan kita tidur yang lebih berkualiti. Kandungan madu mempunyai enzim yang dapat membantu tidur kita lebih nyenyak tanpa gangguan.
  2. Dapat menurunkan tekanan darah tanah. Keadaan tekanan darah tinggi akan menyebabkan penyakit sakit jantung. Masalah ini boleh dicegah dengan amalan pemakanan madu yang betul. Kandungan anti oksidan sangat membantu masalah tekanan darah kita. Makanlah satu sudu madu sebelm tidur.
  3. Mengurangkan Kolesterol Trigliselida dalam darah. Ianya adalah sejenis lemak di dalam darah yang boleh menyebabkan penyakit jantung dan diabetis. Madu sangat membantu membersihkan lemak-lemak yang tidak perlu.
  4. Dapat menguatkan sistem imun dalam badan. Kandungan anti oksidan sangat penting dalam membantu menjadikan tubuh badan dapat melawan serangan penyakit yang disebabkan oleh virus dan mikro organisma berbahaya. Bukan itu sahaja, malah madu boleh menyembuhkan luka supaya lebih cepat sembuh.
  5. Membakar lemak lebih cepat. Madu akan menjadikan metabolisma badan berkerja dengan lebih efisyen dan mampu membuang lemak badan.
  6. Mengandungi bahan anti penuaan. Dengan mengamalkan makan madu sebelum tidur, kulit muka akan lebih nampak muda. Madu boleh meningkatkan kesan anti penuaan dari dalam badan kita.
  7. Dapat mengurangkan tekanan dan stress kita. Makan madu sebelum tidur sangat membantu mengurangkan tekanan diri. Bahan kimia organik di dalam madu akan membuatkan kita menjadi lebih tenang selepas bangun daripada tidur.

Oleh itu, kepada yang sudah mengamalkan pemakanan madu pasti lebih tahu. Ianya sememangnya terbukti memberi khasiat pada mereka yang sudah merasainya.

Anda boleh kongsikan pengalaman mengamalkan pemakanan madu di bawah untuk memberikan galakan kepada mereka yang masih tidak pernah mempunyai pengalaman mengamalkan memakan madu setiap hari khususnya sebelum tidur.

Dapatkan Madu Asli Asmak untuk mulakan amalan memakan madu asli.

“Sebelum ni tak mahu makan, tak ada selera nak makan. Lepas amalkan madu asli, Alhamdulillah ada perubahan, dah ada selera nak makan 😍”

FarhanaIbu Kepada Anak Yang Berusia 3 Tahun

Madu Yang Anda Boleh Cuba Sekarang!

Oleh itu, anda boleh dapatkan 3 jenis Madu daripada keluaran Asmak:

Madu Asli Asmak – Untuk Semua Peringkat Umur

Madu Halia Bentong – Untuk Mereka Yang Mahukan Kecergasan Seharian

Madu Kurma Merah – Untuk Ibu Yang Menyusukan Anak

Rujukan: Youtube Fakta Kece

Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *