Skip to main content

Cara Nak Hilangkan Batuk Berkahak Untuk Bayi 3 atau 4 Bulan Ini Boleh Dijadikan Panduan Ibu-ibu.

Namun, adakah ubatan atau petua tradisional lebih baik?

Ubatan yang diambil untuk masalah batuk boleh memberikan kesan sampingan. Ini boleh jadi lebih teruk untuk bayi. Saranan untuk pemberian ubat yang selamat adalah untuk umur selepas 6 tahun. Tetapi ia sebenarnya lebih mudah dengan mengamalkan tips dan petua pencegahan batuk tanpa memerlukan ubat.

Apa yang boleh dilakukan di rumah jika terkena selesema?

  1. Ibu-ibu boleh menyedut atau mengajarkan anak untuk menghembuskannya keluar hingus.
  2. Ibu dah boleh mengajar anak-anak untuk mengembuskan hingus seawal umur 2-3 tahun.

5 Tips Ibu Perlu Tahu Untuk Bayi 3 dan 4 Bulan Yang Batuk Sehingga Umur Setahun.

  1. Usia 3 bulan sehingga setahun, boleh berikan sedikit jus epal atau air lemon suam. Sukatan: 1-3 sudu (5ml-15ml), empat kali sehari apabila batuk. Jika di bawah usia 3 bulan, sila berjumpa dengan doktor. Pastikan tidak berikan madu jika anak anda di bawah usia setahun.
  2. Usia setahun sehingga 5 tahun, boleh berikan madu ½ sehingga satu sudu (2ml – 5ml) yang diperlukan. Madu akan bantu untuk mengurangkan batuk. Kajian menunjukkan madu lebih baik daripada ubat batuk lain yang mampu mengurangkan batuk di tengah malam.
  3. Usia anak 6 bulan dan ke atas, makan ubat batuk untuk mengurangkan kesakitan kerongkong. Jika tiada, boleh gunakan gula-gula. Elakkan beri ubat batuk (kapsul/tablet) bimbang kanak-kanak tersedak.
  4. Mandi air suam. Wap daripada air suam boleh membantu mengurangkan masalah batuk.
  5. Minum banyak air masak untuk pastikan badan kekal hidrat. Ia akan memastikan masalah batuk berkurangan dan mudah untuk menghembus nafas.

Rawatan Tidak Semestinya Perlu Untuk Anak-anak Jika:

  1. Tanda-tanda batuk tidak mengganggu aktiviti harian anak-anak anda, mereka tidak memerlukan rawatan. Kebanyakkan kanak-kanak yang mengalami masalah batuk dan rasa sejuk dapat bermain dengan baik dan memberikan mereka tidur yang nyenyak.
  2. Hanya perlu dirawat jika masalah tersebut mengganggu dan membuatkan mereka berasa tidak selesa dan sangat mengganggu aktiviti seharian mereka.

Cuba ikhtiar dengan Minyak Herba Asmak Sekarang!

Boleh juga cuba ikhtiar dengan menggunakan Baby Balm Asmak Sekarang!

Tips Untuk Bayi Batuk Berkahak Yang Menjadi Pilihan Ramai Ibu Bapa di Malaysia Sejak 2015.

Minyak Herba Asmak:

Minyak yang berangin dan boleh digunakan untuk terapi bayi dan kanak-kanak. Lebih mudah digunakan dan tidak perlu memerlukan masa yang banyak.

Hanya perlu ratakan di tapak tangan kemudian sapu nipis di bahagian dada bayi dan belakang dada, jika ada selesema, boleh sapukan di bahagian hidung. Amat digalakkan digunakan dengan kerap dan nipis untuk permulaan terkena masalah batuk, selesema dan berkahak. Perlu digunakan untuk sapuan di bahagian tapak kaki, betis dan pelipat kaki.

Minyak ini amat membantu memberikan keselesaan dan ketenangan kepada anak dan bayi anda. Tidurnya akan lebih selesa, nyenyak dan lebih nyaman sepanjang malam. Para ibu yang bijak mesti cuba sekarang juga!

Pastikan anda dapatkan Minyak Herba Asmak yang original daripada pengedar sah Asmak atau laman web Asmak yang berdaftar secara sah sahaja.

Lihat panduan mengetahui Minyak Herba Asmak Original Vs Fake

Rujukan : www.seattlechildrens.org/

Alhamdulilah anak serasi dengan Minyak Asmak, tak cari yang lain dah lepas ni. Minyak Herba Asmak memang terbaik! Alhamdulillah!

Fatin EmeLia Che YusofPengguna Minyak Herba Asmak di Facebook Sejak 2018

Leave a Reply